Maak een account aan

Registreren


Mijn Check Engine Lampje Brandt.. Wat Is Er Mis?

Mijn Check Engine Lampje Brandt.. Wat Is Er Mis?

CheckEngineLight - Mijn Check Engine Lampje Brandt.. Wat Is Er Mis?
De auto reed goed, ik hoorde geen gekke geluiden, hij deed niet raar (op een kleine trilling na, maar daar heb ik ander keertje over) tot afgelopen zaterdag.

Ik wil net van mijn ouders wegrijden dat ik dit lampje zie branden.

Paniek!! Ook al weet ik niet precies wat het probleem is, weet ik wel dat dat het check engine lampje is en dat het mogelijk aangeeft dat er iets mis is met de motor. Wat het precies is weet ik niet, zodra ik het zag kwam ik thuis en ging ik op internet kijken wat de mogelijke redenen zijn waarom mijn check engine light is gaan branden. Dit lampje kan door verschillende redenen gaan branden. Volgens de ANWB kan het als er iets is met de "elektronica die de brandstofinspuiting en de ontsteking regelt."

AutoZone gaf een top 5 van de mogelijke redenen waarom je check engine lampje kan gaan branden, deze zijn als volgt:

 1. Uw Zuurstof sensor moet vervangen worden.

  Deze sensor meet de hoeveelheid onverbrande zuurstof in uw uitlaat. Door het niet vervangen van een zuurstof sensor kan je auto tot 40% minder zuinig gaan rijden en kan zelfs bougies en katalysator beschadigen.

 2. Benzinetank dop zit los , beschadigd of is er zelfs niet.

  Dit is de dop van je benzinetank, en het helpt druk te houden in de tank. Indien deze niet goed vastzit kan de druk gaan zakken waardoor het check engine lampje kan gaan branden. Een andere gevolg dat je zeker wilt voorkomen is het verliezen van brandstof via verdamping. Dit kan betekenen dat je vaker naar de tankstation moet gaan rijden.

 3. Katalysator is aan vervanging toe.

  De katalysator zorgt voor de omzetting van schadelijke koolstofmonoxide naar koolstofdioxide. Je motor zal op een hogere temperatuur gaan rijden als je deze niet vervangt en je zal iets minder zuinig rijden.

 4. Je Luchtmassameter Mass luchtstroomsensor (Mafa) is aan vervanging toe.

  Je luchtmassameter meet de hoeveelheid lucht die je motor instroomt om te bepalen hoeveel brandstof er nodig is om je motor efficient te laten draaien. Als de luchtmassameter niet wordt vervangen kan dit leiden to schade aan de bougies, zuurstof sensors of katalysator.

 5. Bougies of Bougiekabels moeten vervangen worden.

  De bougies ontsteken de lucht/brandstof mengsel in de verbrandingsruimte van je auto. De bougiekabels leveren een vonk van de bobine naar de bougies. Als deze niet worden vervangen zal je een verminderde kracht en efficiëntie meemaken.

Het hoeft niet persé iets ernstigs te zijn, maar het moet wel gecontroleerd worden.

Volgende dag reed ik naar huis wanneer mijn auto zomaar afsloeg onder het rijden, een beetje eng eigenlijk. Maar ik kon het makkelijk weer starten en reed gewoon makkelijk door. Later begon de auto zelf gas te geven als ik bij een stoplicht stond, en niet één keer, maar meerdere malen achter elkaar. Mensen zouden wel denken dat ik hun met mijn kleine autootje wilde racen ofzo. Ik ben geen monteur en weet zelf niks van auto's, dus vroeg ik me af wat er aan de hand was, eerst mijn check engine lampje brandt zomaar, daarna slaat de auto zomaar af en nu geeft de auto gas uit zichzelf. Een beetje eng!!

Dus heb ik dezelfde week heb een afspraak gemaakt bij de garage, die mij een afspraak voor de volgende week wilde geven. Na even te slijmen kon ik toch dezelfde week langs. Op vrijdag heb ik m'n auto dus weggebracht en was het nagekeken, later op de dag kreeg ik een bericht dat het niet te repareren was.

Het bleek dat mijn 'throttle position sensor' kapot was, dit was de oorzaak van al mijn problemen. Die hebben ze proberen te poetsen, maar tevergeefs, ik moet een nieuwe. Dat kost voor mijn autootje een klein fl.225,-. Ik dacht, ik ga zelf op internet zoeken, want dealers hier staan bekend om alles te overprijzen. En wat denk je? Op internet heb ik het voor minder geld gevonden, rond de $30,-. Ik had het niet nodig bleek, of ik heb het nog niet nodig, want mijn check engine lampje brandt niet meer, auto heeft al een paar dagen normaal gereden en geen gekke dingen meegemaakt. Dus mijn probleem was zoals het was gekomen ook weer verdwenen.

Misschien heb je niet zoveel geluk als ik heb gehad, dus dat het probleem niet zo makkelijk opgelost wordt. Maar in het geval je lampje brandt moet er naar gekeken worden. Gaat het flikkeren dan is er mogelijk iets ernstig aan de hand en moet het zo snel mogelijk worden nagekeken.

Heb je zoiets meegemaakt? Deel je verhaal met ons in de reacties hieronder, zo kunnen we allemaal iets van leren.

1 Comments

 1. Datum: 3 oktober 2019 Bij 10:16
  Auteur: januari

  Inderdaad heb al jaren een geel check lampje branden t brand dan 3 maanden niet en dan weer n 9 maanden wel mn auto loopt perfect en ik houd m ook goed bij met vloeistoffen en kleppen stellen etc/enzv heb een Mazda 2 bifuel cool 1300cc loopt op benz & g3 gas-Bj november 2011 in de Mazda garage hebben dit; t ligt aan de motor waarschijnlijk de kleppen of aan de lpg of/of
  ernaast heb meteen in 2012 een olie overloop op mn kleppen laten plaatsen zodat deze niet verbranden deze druppelt minuscuul
  telkens op de kleppen verders vind ik het was een goede aanschaf mn Mazda 2 enja bij deze met de aankomende toekomstige gele checklampjes rijders.

  Antwoord

Reageer

Deze website maakt gebruik van Akismet om spam te verminderen. Leer hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Facebook Comments

Contactgegevens

Volg AOC op social media

onze sites

Auto’s Op Curacao

Auto's Op Curacao is opgestart als een marktplaats voor tweedehands auto's op Curacao. Dus wil je een tweedehands auto kopen op Curacao of wil je je auto verkopen, dan zit je bij ons goed. We hebben een uitgebreid aanbod aan tweedehands auto's te koop. Het maakt niet uit of je een kleine of juist een grote auto wilt kopen, je vindt het allemaal op AutosOpCuracao.com

auteursrechten © 2019. Auto's Op Curaçao. Alle rechten voorbehouden

website door Auto's Op Curaçao