Check Engine Light brandt
De auto reed goed, ik hoorde geen gekke geluiden, hij deed niet raar (op een kleine trilling na, maar daar heb ik ander keertje over) tot afgelopen zaterdag.

Ik wil net van mijn ouders wegrijden dat ik dit lampje zie branden.

Paniek!! Ook al weet ik niet precies wat het probleem is, weet ik wel dat dat het check engine lampje is en dat het ? ? ?mogelijk aangeeft dat er iets mis is met de motor. Wat het precies is weet ik niet, zodra ik het zag kwam ik thuis en ging ik op internet kijken wat de mogelijke redenen zijn waarom mijn check engine light is gaan branden. Dit lampje kan door verschillende redenen gaan branden. Volgens de ANWB kan het als er iets is met de “elektronica die de brandstofinspuiting en ontsteking regelt.”

Autozone gaf een top 5 van de mogelijke redenen waarom je check engine lampje kan gaan branden, deze zijn als volgt:

 1. Uw Zuurstof sensor moet vervangen worden.

  Deze sensor meet de hoeveelheid onverbrande zuurstof in uw uitlaat. Door het niet vervangen van een zuurstof sensor kan je auto tot 40% minder zuinig?gaan rijden en kan zelfs bougies en katalysator beschadigen.

 2. Benzinetank dop zit los , beschadigd of is er zelfs niet.

  Dit is de dop van je benzinetank, en het helpt druk te houden in de tank. Indien deze niet goed vastzit kan de druk gaan zakken waardoor het check engine lampje kan gaan branden. Een andere gevolg dat je zeker wilt voorkomen is het verliezen van brandstof via verdamping. Dit kan betekenen dat je vaker naar de tankstation moet gaan rijden.

 3. Katalysator is aan vervanging toe.

  De katalysator zorgt voor de omzetting van schadelijke koolstofmonoxide naar koolstofdioxide. Je motor zal op een hogere temperatuur gaan rijden als je deze niet vervangt en je zal iets minder zuinig rijden.

 4. Je Luchtmassameter of Mass Airflow Sensor (MAF) is aan vervanging toe.

  Je luchtmassameter meet de hoeveelheid lucht die je motor instroomt om te bepalen hoeveel brandstof er nodig is om je motor efficient te laten draaien. Als de luchtmassameter niet wordt vervangen kan dit leiden to schade aan de bougies, zuurstof sensors of katalysator.

 5. Bougies of Bougiekabels moeten vervangen worden.

  De bougies ontsteken de lucht/brandstof mengsel in de verbrandingsruimte van je auto. De bougiekabels leveren een vonk van de bobine naar de bougies. Als deze niet worden vervangen zal je een verminderde kracht en effici?ntie meemaken.

Het hoeft niet pers? iets ernstigs te zijn, maar het moet wel gecontroleerd worden.

Volgende dag reed ik naar huis wanneer mijn auto zomaar afsloeg onder het rijden, een beetje eng eigenlijk. Maar ik kon het makkelijk weer starten en reed gewoon makkelijk door. Later begon de auto zelf gas te geven als ik bij een stoplicht stond, en niet ??n keer, maar meerdere malen achter elkaar. Mensen zouden wel denken dat ik hun met mijn kleine autootje wilde racen ofzo. Ik ben geen monteur en weet zelf niks van auto’s, dus vroeg ik me af wat er aan de hand was, eerst mijn check engine lampje brandt zomaar, daarna slaat de auto zomaar af en nu geeft de auto gas uit zichzelf. Een beetje eng!!

Dus heb ik dezelfde week heb een afspraak gemaakt bij de garage, die mij een afspraak voor de volgende week wilde geven. Na even te slijmen kon ik toch dezelfde week langs. Op vrijdag heb ik m’n auto dus weggebracht en was het nagekeken, later op de dag kreeg ik een bericht dat het niet te repareren was.

Het bleek dat mijn ‘throttle position sensor’ kapot was, dit was de oorzaak van al mijn problemen. Die hebben ze proberen te poetsen, maar tevergeefs, ik moet een nieuwe. Dat kost voor mijn autootje een klein fl.225,-. Ik dacht, ik ga zelf op internet zoeken, want dealers hier staan bekend om alles te overprijzen. En wat denk je? Op internet heb ik het voor minder geld gevonden, rond de $30,-. Ik had het niet nodig bleek, of ik heb het nog niet nodig, want mijn check engine lampje brandt niet meer, auto heeft al een paar dagen normaal gereden en geen gekke dingen meegemaakt. Dus mijn probleem was zoals het was gekomen ook weer verdwenen.

Misschien heb je niet zoveel geluk als ik heb gehad, dus dat het probleem niet zo makkelijk opgelost wordt. Maar in het geval je lampje brandt moet er naar gekeken worden. Gaat het flikkeren dan is er mogelijk iets ernstig aan de hand en moet het zo snel mogelijk worden nagekeken.

Heb je zoiets meegemaakt? Deel je verhaal met ons in de reacties hieronder, zo kunnen we allemaal iets van leren.